Sällskapet Hallands Väderös Natur 

www.shvn.se

Gamla caféet

Gamla caféet på 30-talet

1916 startade Emilia Sjölin Hallands Väderös caférörelse. Hon och hennes man, John Sjölin, då ordinarie fyrbiträde, hade bott på ön sedan 1907. Pga det ökande antalet turister som började komma ut till ön fick fyrpersonalen många besök av badgäster som ville få kokat lite vatten till kaffet eller kanske köpa något de glömt få med sig.

Då fyrpersonalen i huvudsak arbetade nattetid behövde de sova på dagarna utan att bli störda av turister. Emilia löste problemet genom att starta kaffeförsäljning i Sandhamn.


John uppförde till att börja med en liten kaffestuga (översta bilden) där det serverades kaffe och läskedrycker, samt hembakade kakor. Allt som såldes bakade Emilia, vid fyren tidigt varje morgon och sedan bars det ner de 1,5 kilometrarna till Sandhamn.


Efter hand utökades verksamheten och caféet byggdes till i flera omgångar. Man byggde rätt tidigt ett kök, sedan en vacker glasveranda och ytterligare lite senare byggdes övervåningen.

Familjen Sjölin drev sitt café till 1956 och sedan dess används huset som släktens sommarbostad.

Nya caféet / kiosken

När Emilia Sjölin slutade med sin caféverksamhet år 1956 ansåg kyrkan att antalet turister var så stort att ön behövde ett café även i fortsättningen. Man lät då bygga ett nytt litet café i Sandhamn, trots att det rådde byggnadsförbud sedan 1940.

Liksom det gamla caféet, har det nuvarande byggts till i omgångar.Senaste tillbyggnaden skedde i maj år 2000 då kiosken blev aningen större och fönsterna till kiosk och servering byttes ut. Kyrkan äger kaféet och har genom åren haft många olika arrendatorer.


För närvarande är drivs cafeet i kyrkans regi. Det finns i byggnaden både kiosk och café med relativt stort lunchutbud och man har även möjlighet att i förväg beställa mat till större sällskap. Bord och stolar står till största delen ute, men det finns lite plats under tak (ej inomhus).


Toaletter, eller rättare sagt utedass, däribland ett "handikapputedass", finns en bit in i skogen bakom caféet. I anslutning till caféet finns det även en telefonkiosk. Caféet har öppet under de tider då båtarna går, se turlistan på www.hallandsvadero.se.

Sällskapet Hallands Väderös Natur • www.shvn.se © 2020 • Ansvarig för hemsidan: Lena Svedin •