Sällskapet Hallands Väderös Natur 

www.shvn.se

Fakta om Hallands Väderö

Trots namnet så tillhör ön Skåne. Det finns olika förklaringar till varför ön heter som den gör.


En är att ön kan ha hört till Halland en gång i tiden när det var danskt. Halland var då indelat i två landskap, Nord och Sydhalland och det är mycket möjligt att Bjäre då tillhörde Sydhalland.

En annan förklaring är att ön är en förlängning av Hallandsåsen, som skiljer Skåne och Halland åt.

Ön är endast 3,1 kvadratkilometer stor. Den är 3,2 km lång från sydspetsen till Stora Tången i norr och på det smalaste stället är den inte mer än 650 meter. Öns högsta punkt finner man på Kallskärslid 23,8 meter över havet.

Ulagapskärret

2008-05-11

På Hallands Väderö finner man ofta vackert väder. Ön har Sveriges näst högsta årsmedeltemperatur, bara Falsterbo, som ligger 12 mil söderut, är varmare. Och när det gäller regn så kommer det ca 1/4 mindre regn på Väderön jämfört med Båstad inte så långt därifrån.

Tack vare att ön är så låg och det varma havet som omger ön blir den ett sommarparadis. Ön består till en dryg fjärdedel av skog, en något större del är gräsmark och knappt hälften är kala berg eller enbevuxna klippiga och steniga områden. Sandstränderna är få, men de som finns är fina och vattnet är otroligt klart och fint.

Sandhamn

2008-05-10

Sällskapet Hallands Väderös Natur • www.shvn.se © 2020 • Ansvarig för hemsidan: Lena Svedin •